Wednesday, January 23, 2013

Program Usahawan Tani Pelapis

Rabu lepas (16 Januari) kami memulakan Program Usahawan Tani Pelapis (PUTP) di Sekolah Kebangsaan Penaga.
Untuk gambar-gambar dan penjelasan terperinci mengenai PUTP bolelah layari pautan di bawah ni:

https://www.facebook.com/utp.penang

Kebun terbahagi kepada 5 batas, setiap batas terdiri daripada dua barisan, dan setiap satu barisan ada 5 polybag. Jumlah semua ada 50 polybag.
Dibahagikan kepada 5 batas kerana pokok-pokok tu nanti akan ditangani dan dipelihara oleh sekumpulan murid-murid SK Penaga yang merupakan ahli Kelab Kemahiran Hidup merangkap peserta PUTP. Mereka akan dibahagikan kepada 5 kumpulan.

Beberapa hari lalu dan jugak harini, kami kembali ke SK Penaga untuk menyiapkan infrastruktur kebun fertigasi PUTP tersebut (sistem pengairan fertigasi dan jugak jaring).

Semalam kami pacak tiang-tiang untuk gantung jaring timun. Kesemua 20 tiang berjaya dipacakkan dalam jangka masa yang ditetapkan. Walaubagaimanapun ada beberapa tiang yang masih perlu diperkukuhkan lagi pada waktu akan datang. Tanah jenis pasir di kawasan kebun memudahkan kerja mengorek lubang dalam-dalam untuk tanam tiang-tiang tersebut.

Harini kami pasang kabel merentasi tiang-tiang tersebut. Tapi disebabkan tersalah kiraan, dengan bahan yang sedia ada, kami cuma sempat rentangkan kabel pada 8 barisan sahaja, lagi dua tak cukup. Jaring pun sempat dipasang hanya pada tiga barisan sahaja. Kami akan perolehkan lagi bahan-bahan yang diperlukan supaya dapat melengkapkan kesemua 10 barisan dengan kabel dan jaring yang sempurna.

Keadaan terkini kebun fertigasi PUTP SK Penaga

Jaring kena siapkan secepat mungkin sebelum pokok-pokok timun mula menjalar. §

No comments:

Post a Comment