Saturday, June 14, 2014

Anggaran Hasil Jualan Cili Fertigasi

Dalam pertanian cili secara fertigasi, berat hasil tuaian yang dapat diperolehi dalam tempoh satu musim adalah di antara 1.5 kilogram hingga 3 kilogram bagi setiap pokok. Jika pokok terkena serangan penyakit dan tidak ditangani dengan segera, pasti hasil yang diperolehi adalah rendah. Begitu juga jika cuaca terlalu panas dan jumlah air yang diberikan tidak mencukupi. Atau perkara2 lain seperti jenis dan kepekatan baja yang salah, ejen pendebungaan yang tidak cekap, bencana alam seperti banjir dan kebakaran, serangan makhluk perosak seperti serangga atau haiwan lain, dan sebagainya. Perkara2 ini adalah penentu banyak atau sikitnya hasil tuaian pertanian.
Tempoh satu musim pula adalah kira2 selama 7 bulan (bermula daripada semaian anak benih hingga ke tuaian terakhir).

Gambar hiasan: Ladang fertigasi cili

Gambar hiasan: Hasil tuaian cili

Harga jualan pula berubah2, di antara RM5 per kilogram sehingga setinggi RM15 per kilogram mengikut musim (kebiasaannya harga akan naik tinggi di musim perayaan dan musim kenduri).

Dengan maklumat ini, kita boleh buat perkiraan anggaran kasar purata hasil jualan cili dalam sebulan (pendapatan bulanan) bagi setiap pokok yang ditanam.

Kiraan:

Berat tuaian satu pokok X Harga satu kilogram / Tempoh satu musim (7 bulan)

Setelah membuat kiraan, anggaran hasil jualan bulanan yang didapati adalah dalam lingkungan RM1 hingga RM6 bagi setiap pokok yang ditanam.

Jadi, jika ditanam sebanyak 500 pokok, potensi purata hasil jualan yang bakal diperolehi dalam sebulan adalah dalam lingkungan RM500 hingga RM3,000.

Dengan ini, pengusaha pertanian fertigasi dapat membuat perancangan berapa pokok untuk ditanam berdasarkan berapa hasil jualan yang diinginkan bagi setiap bulan. Kalau mahukan keuntungan yang lebih besar, tanamlah lebih banyak pokok. Namun, kiraan ini tidak termasuk dengan modal pusingan yang perlu dikeluarkan seperti pembelian baja dan racun, air dan elektrik, serta upah pekerja (jika ada). Perniagaan yang baik memerlukan perancangan yang cermat. Selamat berfertigasi. §

No comments:

Post a Comment