Wednesday, January 15, 2014

Jenis-jenis dripper (Penitis) Fertigasi

Antara alatan fertigasi yang utama didalam sistem fertigasi adalah dripper ataupun penitis air. Dripper ini kegunaannya adalah sebagai penghubung antara sistem piping dan polibeg, selain fungsinya menyalurkan air secara titisan ke polibeg, ianya juga berfungsi sebagai penyeragam tekanan air dari pam. Terdapat beberapa jenis dripper yang boleh didapati di pasaran. Kali ini kami akan kongsikan beberapa kelebihan dan kekurangan jenis-jenis dripper ini.

1. Dripper jenis lurus dan memecahkan kederasan air dari paip utama.
Kebaikan: kandungan bekalan air/nutrien menjadi titisan kecil dan sekata.

Keburukan: Selalu terjadinya tersumbat kerana size laluan air pada dripper yang kecil.

Selain dari dripper ini, terdapat juga dripper yang mempunyai fungsi yang sama tetapi berbentuk L. dengan bentuk L, air/nutrien akan di hantar ke media dengan cara melintang.


2. Dripper jenis lurus dengan kederasan air/nutrien yang lajuKebaikan: Masalah tersumbat akan dapat dikurangkan dengan jenis ini. Dan air / nutrien akan dapat disalurkan ke media dengan lebih cepat jadi menjimatkan elektrik.

Keburukan: Tekanan air/ nutrien perlu di sekatakan melalui penggunaan valve dan nipple yang berbentuk disc bagi mengurangkan tekanan air.


3. Tidak menggunakan dripper tetapi menggunakan pipe 16mm yang dipotong pendek.


Kebaikan: Boleh kurangkan kos dengan langsung tidak menggunakan dripper.

Kebaikan: Sukar mengawal tekanan air. Tetapi tiada masalah jika jumlah polibeg yang diusahakan tidak terlalu banyak.

Kesemua dripper di atas adalah untuk kegunaan microtube 2 mm. Selain dari jenis-jenis ini terdapat juga dripper dari microtube 1 mm yang juga terdapat beberapa jenis lagi.

Kami telahpun menggunakan ketiga-tiga jenis dripper (selain no 1 bentuk L) dan masih lagi awal untuk menyimpulkan yang mana yang paling baik dan yang mana yang paling tidak.

Melalui pengalaman, untuk mengurangkan kadar kerja adalah bagus untuk memilih dripper yang tidak selalu tersumbat, ini kerana dripper yang selalu tersumbat akan mengakibatkan pokok layu dan mungkin dalam tidak sedar ianya boleh mati.

Selain dari itu perlulah juga mempertimbangkan agar tekanan air dan pengaliran baja optimum bermaksud tiada yang terbazir akibat air/nutrien yang dibekalkan ke polibeg terlalu banyak atau deras yang mengakibatkan media tidak dapat menampung dan air/baja keluar. Ini juga secara tidak langsung mengkaibatkan kerugian.

No comments:

Post a Comment