Thursday, June 6, 2013

Projek di Pasir Gebu

Projek pertanian fertigasi di Kuarters Pasir Gebu akan dimulakan tidak lama lagi. Peralatan telahpun hampir lengkap dibeli untuk membina sistem pengairan bagi sistem yang pertama (400 polybag). Sistem kedua (400 polybag) dan sistem ketiga (200 polybag - R&D) akan dibangunkan secara berperingkat setelah sistem pertama siap dibina sepenuhnya.

Pokok cabai telahpun kami semai beberapa minggu yang lalu bagi memulakan tanaman di sestem pertama. Kami rancang untuk tanam 2 pokok di dalam satu polybag. Jadi, 800 pokok diperlukan untuk mengisi 400 polybag. Kami semai sebanyak 9 tray (936 pokok). Namun, sehingga kini, cuma terdapat kira2 609 anak pokok sahaja yang telah bercambah dan membesar setinggi kira2 1-2 inci. 65% sahaja daripada jumlah benih yang disemai. Kami akan semai lagi 3 tray bagi menampung kekurangan tersebut supaya keseluruhan 400 polybag nanti akan dapat ditanam dengan jumlah pokok yang telah dirancangkan.

Walaupun kelengkapan telah siap dibeli, namun sistem pengairan masih lagi tak dapat kami mula pasang sebab terdapat beberapa batang pokok kelapa di dalam kawasan kuarters tersebut yang kami jangka akan memudaratkan pokok2 yang ditanam nanti sekiranya buah kelapa ada yang jatuh menimpa.


Proses penebangan pokok2 kelapa tersebut masih lagi dalam perbincangan. Sekiranya mendapat kelulusan semua pihak, pokok2 tersebut akan ditebang, dan sejurus selepas itu, kami akan mulakan pembinaan sistem pengairan fertigasi tersebut.

Projek ini dibiayai oleh Jabatan Pertanian. §

No comments:

Post a Comment